Lidt om Rantzausgade


Rantzausgade er en gade på Nørrebro, København. Gaden strækker sig over ca. 700 m fra Åboulevard i øst til Jagtvej i vest.

Kvarteret omkring Rantzausgade - der dengang hed Nordvestvej - omtales i 1850 som et 'rabarberkvarter', idet flere gartnerier i området mellem Rantzausgade og Ladegårdsåen dyrker rabarber. Rabarberkvarter bliver tidligere en nedsættende betegnelsen for arbejderkvarterer over hele landet. I 1870'erne tager den tætte bebyggelse på gaden fart som følge af byggeboomet uden for voldene. Oprindeligt gik gaden kun fra Åboulevard til Brohusgade, men blev senere ført igennem til Jagtvej. I 1879 grundlægges virksomheden Glud & Marstrand, der producerer nationalklenodiet Madam Blå i en fabrik i nr. 22-24, og i 1905/1906 omdøbes gaden til Rantzausgade efter den adelige slægt Rantzau fra Holsten. Til slægten hører bl.a. Johan Rantzau. Gaden får kollektiv trafik, da sporvognslinje 13 oprettes i 1915. Sporvognene kører for sidste gang gennem gaden i 1964, hvor busserne kom til.

Under 2. verdenskrig bliver ejeren af Café 44 beliggende i Rantzausgade 44, afsløret som stikker. Han pågribes, afhøres og likvideres af en modstandsgruppe. Ved Den Danske Brigades indmarch 6. maj 1945 blev brigaden beskudt af kollaboratører i krydset Jagtvej/Rantzausgade, hvorved tre brigadefolk blev dræbt. Der er rejst en mindesten ved Landsarkivet for de tre dræbte soldater.

Gaden er blevet sammenlignet med Spanish Harlem i Upper East Side på Manhattan, New York. Det er et meget multietnisk område, hvor mange af kioskerne og grønthandlerne drives af nydanskere. Historisk har Rantzausgade været den ene side i den såkaldte sorte firkant - Københavns slumkvarter - der opstod efter industrialiseringen.

Kilde: Wikipedia


Om området

Rantzausgade ligger godt placeret på det indre Nørrebro. Her er man tæt på det hele. Metroen, søerne, Rådhuspladsen, indre by, samt grønne områder som Hans Tavsens Park og Assistens Kirkegård er alt inden for gåafstand. Nørrebro er kendt for dets varierede cafeliv og mange hyggelige specialbutikker.

Områdekort

Med kortet kan området ses i fugleperspektiv. Brug musen til at trække rundt og panorere til venstre, højre, op og ned for at se områder uden for skærmen. Brug + (plus) og - (minus) for at zoome ind og ud.

Vælg mellem kort- eller satellit-visning ved brug af knappen på kortet.

Street View (gadevisning)

Med Street View kan du "gå en tur" i området og se, hvordan omgivelserne er - hvor langt der er til nærmeste café, supermarked, busstop m.m. Med kortet kan venner og familier, som måske bor langt væk, se hvor vi bor og vores omgivelser.

Har du lyst, kan du selv præge street view ved at lægge egne favoritfotos ind via Google - så vil dine fotos kunne vælges som alternativer, når andre klikker sig rundt her.